Pedicurepraktijk Nijevoet 

Medisch pedicure (nagelregulatie, orthesiologie, diabetische voet, reumatische voet en voetreflexologie)

OPENINGSTIJDEN

ma  09.00-15.00 u.
di  09.00-15.00 u.
wo  09.00-17.00 u.

Reuma en voeten

Reuma is een verzamelnaam voor wel 100 verschillende soorten reuma. Bij een aantal reumatische aandoeningen zijn ook de voeten betrokken.

De voeten van mensen met reuma zijn kwetsbaar en vaak extra gevoelig door gewrichtsontstekingen, standveranderingen, slijmbeursontstekingen en slijtage in de gewrichten.
Het ontstaan van eelt en likdoorns aan reumatische voeten is het gevolg van een aantal factoren. Het vetkussen onder de bal van de voet wordt dunner, een afwijkende stand van de voet en / of tenen, maar ook slecht passende schoenen kunnen een rol spelen.
Door een beperkte bewegingsvrijheid en/of doordat de tenen herhaaldelijk in de verdrukking komen bij te weinig ruimte in de schoen, krijgt men ook te maken met nagelafwijkingen zoals: verkleuring van de nagels, extreem verdikte of dunne nagels, brokkelige nagels, eeltvorming onder de nagel als ook “schuurpapier” nagels (ruw, ondoorzichtig, bros en gespleten).

 

Behandeling

Bij iedere behandeling inspecteer ik uw voeten op wondjes, drukplekken, veranderingen aan de nagels, veranderingen aan de huid. Tevens kan ik u adviserend doorverwijzen naar uw huisarts, specialist of podotherapeut.

Vervolgens worden uw nagels op de juiste wijze geknipt en de nagelomgeving gereinigd. Eelt en likdoorns worden verwijderd en eventuele schimmelnagels  dunner gefreesd. Schimmelnagels kunt u behandelen met een tinctuur of u kunt uw huisarts vragen naar medicijnen. (De medicijnen zijn over het algemeen nogal belastend voor de lever.)
Onder ingroeiende nagels kan een stukje copoline worden gedaan òf in overleg met uw huisarts een nagelbeugel geplaatst. De behandeling wordt afgesloten met het incrèmen van uw voeten. 

Eén keer per jaar wordt er een blauwdruk van uw voeten gemaakt om standsveranderingen te kunnen waarnemen. Ook vindt er jaarlijks een screening op risicofactoren plaats. Indien nodig kan dit vaker plaatsvinden.
Daarnaast krijgt u advies wat u thuis kunt doen om wondjes te voorkomen en advies over aan te schaffen schoenen.
 

Wat u zelf kunt doen:

·        Inspecteer dagelijks uw voeten op wondjes.

·        Was uw voeten dagelijks met lauw water; droog uw voeten daarna goed af, ook tussen de tenen. Wrijf droge voeten in met een geschikte voetencrème of olie.

·        De nagels moeten goed verzorgd worden (recht afknippen).

·        Verwijder eelt en likdoorns nooit zelf en gebruik ook geen likdoornpleisters.

·        Neem geen voetenbaden wanneer er sprake is van voetschimmel en/of eczeem of niet intacte huid. Voetbaden kunnen de huid te week maken.

·        Loop liever niet op blote voeten, met het oog op verwonding.

·        Blaren, kloven en wondjes en verkleuringen van de huid dient u meteen te laten behandelen.

·        Wollen of katoenen sokken dragen zonder naden over de tenen.

 

Schoenadvies:

·        De schoenen moet licht in gewicht zijn en bestaan uit een zacht leder.

·        De schoen moet de juiste lengte, breedte en hoogte hebben (vooral bij het bestaan van klauwtenen).

·        De hakhoogte van de schoen mag maximaal 3 cm. te zijn, in verband met een vaak beperkte afwikkeling.

·        De schoen moet een goede schokdemping en goede schokabsorptie hebben.

·        De schoen moet eventueel een aangepaste sluiting hebben, omdat reumapatiënten dikwijls problemen aan de handen hebben zodat de patiënt zelf de schoenen aan en uit kan doen.

 

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden de kosten van een pedicurebehandeling voor Reuma in hun aanvullend verzekeringspakket.
De behandelende pedicure dient hiervoor een certificaat Reumatische Voet te hebben gehaald.
Daarnaast moet u als verzekerde een verwijsbrief aan uw huisarts vragen.
 

Naast gediplomeerd pedicure ben ik ook in het bezit van een geldig certificaat Reumatische voet en ben tevens lid van de branchevereniging Provoet. Wanneer u uw voeten in mijn salon laat behandelen zult u, afhankelijk van uw verzekering, de kosten van uw zorgverzekeraar vergoedt krijgen. 

 

 

AFSPRAKEN
06-83772017

ELMA NIJEBOER
Grand Canal 37
7609ZA Almelo

Elma Nijeboer (mail: info@nijevoet.nl)